Косплей

Косплеят е страхотно и забавно хоби, но скъпите материали и инструменти могат да обезкуражат мнозина. Уорбла може да е подходящ материал за изработката на брони и реквизит, но има и по-евтин начин да се направят тези неща – ЕВА пяна (EVA foam). Продава се почти навсякъде и е забавно да се обработва!

Ако се погледнете назад във времето може да забележите, че повечето костюми са се изработвали само с Уорбла. Но ако искате да предизвикате себе си и да се научите на нови техники, използвайте и ЕВА. 

Един костюм може да струва около 300 лв, което е приемлива цена за това хоби, само с използването на висококачествена ЕВА пяна. Затова, ако търсите добър Уорбла заместител, който ви дава не само качество при обработване, но и удобство при носене на вече готовия костюм, изпробвайте този материал.

 

Видове ЕВА пяна:

Като цяло има хиляди видове ЕВА пяна с различна плътност, цветове, дебелина и химически състав. Най-познатата е може би тази, която се продава в пакети по няколко “плочки”, наподобяващи части на пъзел. Те са с дебелина около 10мм, продават се на квадрати с размери 60х60см и едната им страна е с грапава повърхност. Те са най-евтиния вариант (около 20-25лв за 6 бр.), но се обработват по-трудно и изискват повече време и усилия, тъй като може да се наложи да изгладите едната страна.

ЕВА пяната с висока плътност се продава на листове с различна дебелина (10, 5, 2мм) и може да се поръча онлайн от различни сайтове. Има гладка повърхност и от двете страни и е по-издържлива в сравнение с други видове ЕВА.  Струва около 50-80 лв за лист с размери 2м на 1м. Значително по-скъпо е от “плочките”, но разходите и времето за обработване са значително по-малко. 

В зависимост от това какво трябва да изработите ще е добра идея да потърсите пяна, която се свива при нагряване, а не се разтапя. Например, ако издълбаете линии с остър и тънък нож и след това нагреете материала разрезите ще се разширят. Помага изключително много за добавяне на детайли по брони или реквизит. 

Друг вид ЕВА пяна е черната – тя се продава във формата на постелка и е по-мека. Позната е още като L200 и може да се поръча от редица сайтове. Тя е по-евтина и се топи при нагряване, макар че може да се нагрее и върху дадена форма, за да добие желания от вас вид. Доста удобен начин за направата на достъпна от финансова гледна точка броня!

Лепене: 

Както може би предполагате ще ви трябва лепило, за да свържете отделните части от ЕВА пяната. Препоръчва се използването на силно лепило – циментово лепило, универсално лепило (бих препоръчала марка APLI), контактен цимент, силикон и други.

Контактния цимент е вид силно залепящо средство, което се нанася на слоеве и от двете страни. Оставя се да изсъхне, след което двете намазани части се натискат една върху друга и в зависимост от лепилото се оставят да съхнат достатъчно дълго време. Ако се опитате да отделите залепените парчета може да разкъсате ЕВА пяната, затова работете внимателно.

Необходими инструменти:

Нужни са и различни инструменти за работа с ЕВА пяна, но нищо по специално: макетен нож, дремел и пистолет за горещ въздух. И да, въпреки че се опитвате да спестите колкото се може повече пари при изработката на костюми тези инструменти ви трябват – все пак не се използват само веднъж!

Изработка:

Идва и най-важният въпрос – как да започнем с изработката на бронята? Първо и най-важно – направете си шаблон.  Може да го нарисувате върху лист хартия, да обвиете дадена част от тялото си с фолио, върху него да залепите хартиено тиксо и така по-точно да отбележите формата на желана част. След това нанесете формата с помощта на шаблона върху ЕВА пяна, изрежете я, използвайки макетния нож. Ако искате да залепите два края един за друг ги намажете с контактен цимент, оставете да изсъхне и след това ги притиснете един към друг. 

Грундиране:

Грундирането е важна стъпка преди да преминете към боядисване. Има различни начини да покриете вашата ЕВА пяна, тъй като повърхността й не се разяжда лесно. Можете да я покриете с папие-маше, грунд, течен латекс, бяло лепило, спрей и други.

С помощта на течния латекс и четка за рисуване можете да оформите по-група повърхност, ако бронята ви изисква такава. Внимавайте обаче при грундиране – винаги тествайте върху някое малко останало парче, за всеки случай.

Боядисване:

Боядисването е най-лесната стъпка, тъй като няма значение каква боя използвате върху грунда. Не бързайте, добавайте повече детайли и светлосенки, ако искате костюма ви да бъде невероятен и запомнящ се! Оставете въображението ви да се вихри!

Както разбрахте работата с ЕВА пяна е лесна, но изисква време и търпение. От помощ ще е още в началото да планирате стъпките за изработка на костюма си. ЕВА-та е страхотен материал, въпреки че има и своите недостатъци, но ги има при всеки един материал. Надявам се материала ви показва, че с повечко умения и време е възможно да се направи евтин, но ефектен костюм! Затова не се колебайте, а започвайте работа!