Косплей

Гримът е важна част от всеки косплей проект, тъй като с негова помощ максимално се доближавате до външния вид на героя си. Гримирането може да стане по много различни начини, в зависимост от това, което изисква въпросния персонаж, затова сега ще се спра на една по-обширна тема – цялостен лицев грим.

I.                 Нужни материали:

-        Удобна маса/бюро/повърхност

-        Добро осветление в стаята, в която се намирате;

-        Огледало – лично аз препоръчвам огледалата, които са върху поставка и имат увеличаваща страна, удобни са за рисуване на по-дребни детайли по лицето;

-        Памук или клечки за уши;

-        Четки за грим – по-добре е да датете повече пари за качествени четки, отколкото да вземете по-евтини, които бързо се развалят;

-        Мокри кърпички за грим;

-        Козметични гъби – удобни са както за разнасяне на фон дьо тен, така и за нанасяне на боя за тяло;

-        Фон дьо тен – лично аз препоръчвам матиращ, хипоалергенен. Внимавайте при избора на фон дьо тен, тъй като е важно да подхожда на кожата ви;

-        Препоръчително е да вземете един тон по-тъмен цвят от този, които искате да получите накрая. Ако имате намерение да изсветлявате или потъмнявате кожата вземете по-светъл/по-тъмен и нанасяйте равномерно, за да покрие навсякъде и да изглежда естествено;

-        Коректор – Отново, внимавайте с нюанса;

-        Молив/комплект за вежди – Хубаво е да имате под ръка, ако се налага да правите нещо с веждите си;

-        Сухо лепило – То е подходящо, ако имате намерение да скриете веждите си. Нанесете с кръгови движения слой от лепилото върху веждите си като внимавате да ги пригладите надолу към окото, за да се получи равна повърхност. Оставете за момент да засъхне и отгоре нанесете слой от коректора и слой пудра. Повторете последните две стъпки, докато не се скрият достатъчно добре;

-        Очна линия – Като за начало бих препоръчала очни линии тип фулмастер, тъй като по-лесно се гримира с тях, а за по-напреднали – очни линии с тънка четка. Но това зависи от предпочитанията и планирания грим;

-        Спирала или изкуствени мигли – При необходимост може да ги комбинирате като първо нанесете спирала върху миглите си, а след това залепите изкуствените, така изглеждат по-гъсти;

-        Сенки за очи;

-        Комплект за контуриране на лицето – Хубаво е да се вземе прахообразен комплект, а не по-течен, тъй като се нанася по-удобно;

-        Червило/гланц и молив за устни;

-        Бои за тяло – Хубаво е предварително да се проучат добри марки, аз лично използвам Snazaroo, които са на водна основа като върху направения грим пръскам малко лак за коса, което го предпазва от размазване през деня и при потене;

-        Фиксираща пудра – Тези пудри се намират в по-специфични козметични и театрални магазини, но са изключително подходящи за фиксиране на вече завършения грим. Препоръчителна марка: Make-up studio, professional make-up;

 

II.               След като описах нужните материали за един основен лицев грим ще обясня по-подробно стъпките при гримиране. Един такъв грим обикновено отнема около 20-30 минути, ако няма твърде много детайли.

Преливане. Важна стъпка, след нанасяне на контури, фон дьо тен, пудра е всичко да прелива. Грима няма да изглежда добре, ако личат острите линии между различните нюанси на контурите, освен ако това не е търсения ефект. Преливането става лесно с помощта на четка или гъба за грим чрез потупващи движения. Ако нямате под ръка гъба или четка и памук би свършил работа. За правене на по-изострени черти може да използвате молив за устни или очи с който да подчертаете линиите.

Преди нанасянето на грима хубаво измийте лицето си. Ако сте мъж и искате да гримирате цялото си лице ви съветвам да се обръснете внимателно преди това.

Ако имате проблемна кожа (черни точки, акне) нанесете коректор върху тях след като измиете лицето си. Можете да го разнесете внимателно с пръст.

Следва фон дьо тена. Препоръчително е да се нанася с гъба за грим и леки, потупващи движения. Не забравяйте да нанесете равномерно върху всяка част от лицето си, включително и клепачите. Изчакайте три минути преди да нанасяте каквато и да е друга част от грима, за да може фон дьо тена да засъхне добре.

Нанесете внимателно пудра върху лицето си. Не трябва да слагате дебел слой, а просто толкова, колкото грима да изглежда по-матиран и по-естествен. Вземете чиста четка и внимателно разнесете вече нанесета пудра по лицето си. По този начин премахвате ненужните прашинки, които биха изглеждали неестествено.

Нарисувайте веждите си. Както вече споменах, ако трябва да ги скриете, първо използвайте лепилото, а след това върху слоевете коректор и пудра нарисувайте желаната форма. Молива за вежди трябва да е остър, но леко наклонен при рисуване, за да не стават прекалено остри очертанията. След това нанесете желания цвят във вътрешността. Сенките за очи са подходящи за вежди.

Спирала. Ако ще използвате спирала сега е момента да нанесете първия слой върху горните си мигли. За да изпъкват повече очите като нанасяте сенки, е хубаво да сложите малко спирала. Ваш е избора дали да нанасяте спирала и на долните си мигли, не всеки герой го изисква. Ако случайно нещо се размаже или обърка вземете една мокра кърпичка и внимателно изчистете мястото, след което внимателно нанесете нов слой фон дьо тен на изтритото място. Нанесете останалите слоеве след като сложите сенките за очи.

Цветове. Ако грима ви е за сцена, от където по-трудно се вижда представянето ви, го направете по-ярък и по-отличителен.

Очна линия. Тя се нанася внимателно в зависимост от това колко остри трябва да изглеждат очите или каква форма трябва да имат. НЕ нанасяйте очна линия, ако ще носите изкуствени мигли – лепилото не захваща толкова добре, а и тя няма да се види там, където се лепят миглите. Ако все пак се налага да се сложи и очна линия, нанесете я над залепената вече мигла.

Сенки за очи. Нанасяйте с четки, пръсти, в зависимост от това как е по-удобно. Хубаво е четките да са с различна дебелина за по-голямо удобство. Внимавайте с нанасянето, защото сенките цапат доста, а не искате да започвате всичко отначало, нали?

Един трик: Когато вече сте наслоили четката със сенки за очи потупайте я няколко пъти, за да може излишните прашинки да паднат и да нанесете по-лесно и по-сигурно цвета върху лицето си.

Устни. Използвайте молива за устни, за да начервите хубаво целите устни. Първо направете формата, а след това запълвайте. Отгоре нанесете гланц. Използвайки този метод, а не обикновено червило, предпазва от размазване.

Форма на лицето. Тук влизат в употреба контурните сенки. В зависимост от формата, която изисква героя ви, се нанасят на различни части на лицето. Хубаво е първо да се нанесат изсветляващите сенки, след това потъмняващите. Обикновено се изсветлявят горната част на скулите, средата на челото, носа. Потъмняват се долната част на скулите, челюстта, страните на носа, за да изпъква, когато ви погледнат в анфас. Но отново напомням – зависи от героя.

След като сте нанесли всичко или пръснете с лак за коса, като пазите очите и устата си, или нанесете от прозрачната пурда. Те фиксират грима и го правят по-дълготраен.

Боя за тяло. Съвсем накратко ще засегна темата – боите на тялото се нанасят първо и при тях няма нужда да се слага предварително фон дьо тен. Боите на водна основа изискват гъбата, с която ги нанасяте, да бъде предварително овлажнена. За по-плътен и равномерно нанесен цвят използвайте потупващи движения и не се притеснявайте – те не са вредни за лицето, освен ако нямате по-специфичен кожен проблем. В такъв случай е хубаво да се посъветвате с лекар преди да се гримирате. Боята за тяло също се фиксира лесно с лак за коса или безцветна пудра.

Премахване на грима. Често по телевизията казват, че най-лесния начин за премахване на грим са продукти от сорта на мицеларната вода. Не е така. Вземете мокри кърпи за чистене на грим или бебешки мокри кърпички и внимателно и бавно премахнете грима с тях. Може да се наложи да използвате четири-пет или повече кърпички, но грима се маха изцяло. След като изчистите лицето си с кърпички го измийте с обикновен сапун. Препоръчително е след носенето на толкова тежък грим лицето да се намаже с хидратиращ крем за лице.

 

Надявам се тази основна статия да е полезна за начинаещите косплейъри. Опитвайте, опитвайте и пак опитвайте – това е най-важно, за да се научите!

 

Автор: Симона Кнежевич