Косплей

През последните години този термопластичен материал не само стана много известен, но се превърна и в основа за много зашеметяващи брони, реквизит и аксесоари към безброй косплей костюми. Има ли реална причина да се вдига толкова шум около този продукт? Сами преценете след като прочетете следващите редове.

Да покрием основното!

Уорбла (Worbla) е термопластичен лист, произвеждан в Германия, който вече може да бъде закупен по целия свят. Достъпен е в различни размери и лесно може да се нагрява с пистолет за горещ въздух, вода или пара, за да бъде оформен по ваше желание. Подобно на уъндърфлекс (друг термопластичен материал), остава в желаната форма след като изстине и така може да бъде използвана за изработката на различни части от костюма. В добавка топлината активира самозалепващите се функции на Уорбла, което улеснява залепянето на различни части. В сравнение с уъндърфлекс, Уорбла притежава една важна особеност: няма вградена тъканна решетка, което позволява използването на останките за направата на друг проект. Тази особеност ви дава възможност да скулптрирате, формирате или разтягате материала по различни начини. Но внимавайте: това също означава, че Уорблата лесно може да се скъса!

Видове Уорбла:

- Worbla’s Finest Art – най-широко разпространеният вариант. Листовете са кафяви на цвят, оформя се лесно при високи температури (над 90°C). Преди боядисване е желателно да се покрие с някакъв материал (грунд или друго подобно). Използва се най-вече за изработката на основи за оръжия, брони и някои по-големи детайли по тях.

- Worbla’s Black Art – Има по-гладка повърхност от тази на Worbla’s Finest Art. Тъй като самия материал е по-фин е подходящ за изработка на дребни и по-сложни детайли.

- Worbla’s Transpa Art – Този вид е прозрачен. Изисква по-висока температура при изработка, тъй като е с по-мека структура. Подходящ е за ефектна имитация на вода, огън, лед, стъкло.

Необходими материали:

За да загреете Уорбла лесно може да използвате пистолет за горещ въздух, който може да бъде закупен от всеки магазин за строителни материали. Подходящата температура за нагряване е около 80°C, след което материала придобива лек блясък и може да се моделира до желаната форма, стига да е достатъчно топъл. Имате около минута да обработвате Уорблата преди да се наложи отново да бъде загрята. След като изстине остава във формата, която сте направили, но може да се преработи, ако отново се нагрее.

Време е за шаблоните!

Както и при шиенето първо е необходимо да се направят шаблони. Тъй като тази стъпка е важна за останалата част от изработката е важно да не се бърза и да се планира внимателно. За щастие има лесен начин да се намери подходящ материал за основа на шаблоните. Просто обвийте частта от тялото си, на която трябва да направите модел, със стреч фолио. Отгоре залепете хартиено тиксо и нарисувайте формата, която ви трябва. Когато се изреже очертанията и се махне фолиото ще се получи точен шаблон. Сега остава само модела да се очертае върху Уорблата. 

Проверете шаблоните си!

Колкото и да звучи лесно създаването на точен шаблон е трудна работа. От големината и ширината на модела зависи дали бронята ви ще вашия размер или не. Затова е хубаво шаблоните да се тестват предварително или върху вас самите, или върху манекен. Важно е да се вземе предвид, че трябва да се движите с костюма, който изработвате! Изучете внимателно бронята и тялото си, за да прецените как да изработите въпросния косплей така, че да не ви ограничава. Помнете, че кракът ви не е просто твърда купчина от кости и кожа, а е изграден от различни подвижни части. Помислете как трябва да се движите и променете частите от костюма си не само съобразно със героя, но и с вашето тяло. Важно е да направите близък до оригинала косплей, но не такъв, който ще ви причини болка и неудобство. 

Основна (лесна) броня:

Тъй като Уорблата придобива голяма гъвкавост след като се нагрее е трудно да се направи гладка и равна повърхонст само с помощта на ръцете ви. За да решите този проблем може да се оформя върху специална повърхност или може да се добави ЕВА пяна за по-добър контрол над крайната форма. За да направите последното  трябва да нарисувате желаната форма върху ЕВА-та преди да изрязвате. След това използвайте две парчета Уорбла, малко по-големи от ЕВА пяната – по едно за всяка страна. Нагрейте двете парчета и ги залепете едно за друго като хубаво притиснете краищата, а ЕВА-та оставете по средата. Ще се получи нещо като “сандвич”. Накрая изрежете стърчащите части от краищата. Сега нагрейте частите и ги оформете, докато не получите желаната форма. Можете да го направите директно върху тялото си или с помощта на някакъв предмет от бита – бутилка, чиния, мебели. Подобни предмети могат да помогнат много, така че си отваряйте очите!

Добавяне на детайли:

За да свържете различни части от броня или реквизит леко нагрейте частите отново. Същото важи и за детайли като шипове, ивици, пластове и други. Дори модела ви да изисква бронята да е равна и гладка опитайте се да направите светлосенки. Разликата между добра и изключителна броня често личи при детайлите. Орнаментите и линиите лесно могат да се наместят с два слоя Уорбла, а по-сложните части от бронята могат да се направят като се съединят парчета Уорбла с парчета от смесена Уорбла с ЕВА пяна. 

Грундиране:

Въпреки различните си приложения и лесната обработка Уорблата има един голям недостатък: Повърхността й е груба и изисква специална подготовка преди да бъде боядисана. За чиста и гладка повърхност е важно да се грундира с някакъв продукт – папие-маше, грунд, ПВА лепило. Ако повърхността на бронята е нащърбена или с много детайли може да се използва филър-спрей. Нанесете 5 до 10 слоя и ги изшкурете след като засъхнат и се втвърдят. Това не само ви дава една изчистена повърхност, но е добра основа за боядисване. 

Боядисване:

Когато стане дума за боядисване има най-различни методи. Може да боядисате с обикновена боя на ръка, със спрей, аерограф или обикновени четки. Без значение кой метод използвате първо нанесете един слой боя, която да е леко по-тъмна от нужното. Тя ще играе ролята на основа. С тази техника бронята ще изглежда по-детайлна и добре направена. Обърнете внимание, че що се отнася до цветовете косплея винаги “лъже”. Работете с големи контрасти, добавяйте светлосенки, изсветлявайте на места. Винаги изглежда по-добре, ако добавите повече детайли от тези на оригиналната броня. Ако искате можете да добавите някакви ефекти като от кръв, мръсотия или драскотини, които ще направят бронята ви по-автентична. 

Фиксиране и поправка:

Начина, по който сте фиксирали бронята си е от голямо значение за удобството на целия костюм. Въпреки това няма правилен или грешен начин по който да се изработи бронята. Най-важно от всичко е тестване, тестване и още тестване! Можете да поправите бронята си като добавите тока, магнит, колани, велкро или като я свържете с някакъв плат. Винаги трябва да има място на което бронята да се скача, независимо дали се вижда или не. Хубаво е да се разхождате с костюма, да скачате, просто да извършвате различни движения. Ако се чувствате добре и нищо не ви боли след час носене ще прекарате незабравими моменти с прекрасния си костюм!